Sähkölaitteet asunnoissa – tärkeää tietoa

Vialliset sähkölaitteet on välittömästi poistettava käytöstä ja korjautettava valtuutetulla sähköalan huoltomiehellä. Asunnon pistorasioiden, kytkimien ja näkyvien kaapeleiden tulee olla ehjiä. Viat tulee korjauttaa heti.

Asuntoon kannattaa varata varalamppuja. Sähkökatkoksen varalta asunnossa tulisi olla paristolla toimiva käsivalaisin, kynttilöitä sekä tulitikkuja tai sytytin.

Vioittunut sähkölaite aiheuttaa käyttäjälleen terveys- ja paloriskin. Sähkölaitteen käyttäminen vaarallisissa olosuhteissa, kuten pesutiloissa lisää riskiä. Näitä vaaroja vastaan voi suojautua käyttämällä vikavirtasuojakytkintä. Kun vikavirtasuojakytkin havaitsee siihen liitetyssä kojeessa vian, se kytkee automaattisesti sähkön pois kojeesta.

Mitä sähköasennuksia saa tehdä itse?

Pääperiaate on, että tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia. Asukas saa itse vaihtaa valaisimen lamput ja kytkeä sulakkeet. Varsinaisten sähkötöiden tekeminen on luvanvaraista toimintaa ja vaatii tarpeellisen ammattipätevyyden. Muutamia pieniä, lähinnä siirrettäviin sähkölaitteisiin kohdistuvia korjaustöitä saa tehdä itse.

Valaisimen saa kytkeä itse katossa olevaan valaisinliitteisiin. Tätä varten on katkaistava virta ryhmä- tai mittaritaulun pääkytkimestä. Valaisinta ei saa jättää riippumaan pelkkien liitinten varaan, vaan se on ripustettava vedonpoistimesta kattokoukkuun. Kiinteisiin asennuksiin ei saa puuttua lainkaan.

Muista, että vesi johtaa hyvin sähköä. Vältä sähkölaitteiden käyttöä tilanteissa, joissa on runsaasti vettä lähistöllä.

Yleisten tilojen palaneista lampuista, viallisista pistorasioista tms. ilmoitus heti huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle.