Lämmitys

Sisälämpötilalla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen ja energiankulutukseen. Asukkaan tulee ilmoittaa huoltoyhtiöön sisälämpötilan poiketessa ohjearvoista. Myös liian korkeasta lämpötilasta on tärkeää tehdä ilmoitus, sillä se on tutkimuksissa todettu osaltaan terveysriskiksi.

Asuintilat

  •  Keittiössä ja olohuoneessa on yleinen ohjearvo 20 – 22 ºC
  •  Makuuhuoneessa 18 – 21 ºCKylpy- ja pesuhuoneessa 21 – 23 ºC
  •  Eteisessä ja vaatehuoneessa 18 – 20 ºC
  •  1 ºC pudotus sisälämpötilassa säästää 5 % patterilämmityskuluja, kun se tapahtuu patterien lämmönluovutuksesta vähentämällä.

Oikea sisälämpötila

Johtaa parempaan asukastyytyväisyyteen.

Parantaa yleistä vireyttä.

Pienentää sairauksiin viittaavien oireiden määrää.

Vähentää talvella ilman kuivuuden tunnetta.

Estää osaltaan pölypunkkien lisääntymistä.

Asukkaan toimintaohjeet lämmityksessä

Ilmoita heti patterin vuodosta huoltoyhtiöön.

Hanki tarkka huonelämpömittari. Sijoita se johonkin oleskelualueelle, ei ulkoseinälle.

Seuraa lämpötiloja. Ilmoita liian korkeasta tai liian matalasta lämpötilasta huoltoyhtiöön. Patterin pitääkin olla joskus haalea. Säädä patterin lämpöä pienemmälle jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos. Kun tuuletat, niin tee se nopealla ristivedolla. Huonekaluja, verhoja tms. ei tule sijoittaa patterin tai termostaatin eteen. Huoneilman pitää päästä termostaatin ympärille.

Jos vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, pitää patteri ilmata. Jos vain patterin yläosa on lämmin, toimii patteriventtiili oikein, kun tartuttaessa toisella kädellä patteriin tulevaan johtoon ja toisella patterista lähtevään johtoon tuntee pienenkin lämpötilaeron kädellä. Tällöin vesi virtaa. Lämpöä ei saisi tuntua kesällä.

Muista, että kätesi lämpötila on noin +35 ºC. Käteen +30 ºC:n patteri tuntuu kylmältä, vaikka tosiasiassa patteri vielä lämmittää +21 ºC:sta huonetta. Patteritermostaattia kannattaa ruuvata kesällä muutaman kerran kiinni ja auki sen jumiutumisen estämiseksi.